PROJEKTY

Projekt zwalczania chłoniaka

Projekt ARS czyli jak dbać o miłość?

kliknij w powyższą grafikę by pobrać prezentację

ŚWIĘTA WIELKANOCNE TUŻ, TUŻ …

W dniu 3 kwietnia 2014r uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych  im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim zorganizowali akcję promocyjną mającą na celu zapoznania z ofertą gastronomiczną Warsztatów Szkolnych oraz skorzystania z możliwości zamówienia wyrobów garmażeryjnych i wypieków cukierniczych z okazji Świąt Wielkanocnych.

Nauczyciele Warsztatów Szkolnych wraz z uczniami Klas III TŻK i IV TŻK przygotowali własne wyroby którymi to częstowali mieszkańców Kamienia Pomorskiego oraz rozdawali ofertę Kiermaszu Świątecznego.

Saper i wiosna

Tegoroczna  impreza z okazji pierwszego dnia wiosny, rozpoczęła się od pokazu sprzętu, jakiego Patrol Saperski z Dziwnowa, używa w swojej niebezpiecznej pracy.  Żołnierze opowiedzieli, na czym polega ich działalność i jak zachować się wobec spotkanego przypadkowo niewybuchu.

Kolejnym punktem programu był Konkurs, w którym odważni reprezentanci klas, popisywali się swoimi talentami, prezentowali Miss i Mistera wiosny, a w ostatniej rundzie przedstawiali swoje wyobrażenie o tej pięknej porze roku.

Na koniec nauczyciele i uczniowie rywalizowali w zgadywaniu słów piosenek. Konkurencję przygotował ksiądz Bartłomiej Bugajak.

W wyniku zaciętej rywalizacji, przy gorącym aplauzie publiczności, miejsce 1. wywalczyła klasa I LO, 2. IV TH a 3. I kucharz. Uczniowie, dzięki naszym sponsorom, będą cieszyć się wiosną w Parku Linowym w Szczecinie, zjedzą pyszną pizzę w Pizzerii Aleksandria w Kamieniu Pomorskim oraz pojadą korzystać z atrakcji dostępnych w Spa Marena z Międzywodzia. Gratulacje!!!

Podziękowania należą się organizatorom: paniom Edycie Ostapko i Małgorzacie Kubackiej.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

 

Międzynarodowy Bieg Zaślubin

16 marca br. w Kołobrzegu odbył się XXVIII Międzynarodowy Bieg Zaślubin  na dystansie 15 km. W biegu wystartowało niespełna 1200 osób z kraju i zagranicy. Naszą szkołę reprezentował Denis Marks z klasy II Lor, który z czasem 1 godz 08 min 13 s. uplasował się na I miejscu w swojej kategorii wiekowej. Warto podkreslić, iż był to jego debiut na tak wymagającym dystansie.  W zmaganiach wystartowali również nasi nauczyciele, którzy z powodzeniem ukończyli bieg: Bartłomiej Musiał z czasem 1 godz 08 min 19 s oraz Waldemar Brząkała 1 godz 08 min. W zawodach uczestniczył również Roman Heimrot, który rok temu reprezentował naszą szkołę. Obecnie jest przedstawicielem swojej uczelni wyższej i z powodzeniem kontynuuje przygodę z bieganiem, którą rozpoczął w ZSP.
 
 

Obchody 69 Rocznicy Zdobycia Kamienia Pomorskiego

 

6 marca 2014 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim odbyła się akademia poświęcona 69 rocznicy zdobycia Kamienia Pomorskiego. Ważnym elementem obchodów był finał X edycji konkursu „Fantazje kulinarne na temat Kamienia Pomorskiego”. Uroczystość otworzył Dyrektor szkoły Pan Andrzej Swatowski, który na wstępie przywitał zaproszonych gości, a wśród nich obecni byli:

 

 

  • Wicestarosta Powiatu Kamieńskiego - Pan Radosław Drozdowicz,
  • Burmistrz Kamienia Pomorskiego – Pan Bronisław Karpiński,
  • Radny Rady Miejskiej w Kamieniu Pomorskim- Pan Artur Świeboda,
  • Naczelnik Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu w Kamieniu Pomorskim - Pani Krystyna Gogacz,
  • Prezes Oddziału ZNP w Kamieniu Pomorskim - Pani Stanisława Boruch,
  • Dyrektor Publicznego Gimnazjum im. Noblistów Polskich w Kamieniu Pomorskim - Pani Renata Krasuska, jako przedstawiciel Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” w Kamieniu Pomorskim,
  • Proboszcz Parafii pw. św. Ottona z Bambergu w Kamieniu Pomorskim – Ksiądz Dariusz Żarkowski,
  • Przewodnicząca Rady Rodziców ZSP w Kamieniu Pomorskim – Pani Małgorzata Sklenarz,
  • Dyrektor Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Krzywoustego w Kamieniu Pomorskim – Pani Teresa Malec,
  • Dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Wolinie – Pani Anna Jarząb,
  • Dyrektor Powiatowej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Kamieniu Pomorskim – Pani Helena Zwolska,
  • Przedstawiciele Zarządu Związku Kombatantów R.P. i Byłych Więźniów Politycznych: Pan Bolesław Cieślik, Pan Roman Pintal, Pan Czesław Skubisz.

Ceremonię rozpoczęto od części historycznej, przygotowanej przez uczniów, która składała się z wystawy historycznych zdjęć i pamiątek oraz prezentacji multimedialnej związanej z historią zdobycia Kamienia Pomorskiego i życia jego mieszkańców dawniej i dziś. 

Po prezentacji przystąpiono do przeprowadzenia konkursu kulinarnego. Uczniowie mieli za zadanie zaprezentować przygotowane przez siebie fantazje na temat Kamienia Pomorskiego.

Jury w składzie:

  1. Pan Radosław Drozdowicz,
  2. Pan Artur Świeboda,
  3. Pani Stanisława Boruch,
  4. Pani Renata Krasuska,
  5. Proboszcz Dariusz Żarkowski,

oceniało uczestników w trzech kategoriach:

  • prezentacja potrawy
  • autoprezentacja uczestnika
  • dobór potrawy do tematu „Kamień w zmysłach”.

Następnie jury przystąpiło do oceny przygotowanych dań pod względem walorów smakowych. Po zaprezentowaniu się wszystkich uczestników, członkowie jury podsumowali punkty i nastąpiło ogłoszenie wyników.

I miejsce ex aequo otrzymali:

  • Radosław Warczygłowa z klasy III TŻ  za przygotowanie „Szczupaka z Zalewu Kamieńskiego”,
  • Arnold Arsoba z klasy I KUCH, który przygotował „Drapieżnika z Zalewu Kamieńskiego”

- nagrody ufundowało Starostwo Powiatowe w Kamieniu Pomorskim, a wręczył je Wicestarosta Pan Radosław Drozdowicz.

II miejsce otrzymały Agnieszka Piasecka i Justyna Zielińska z klasy III TŻ za przygotowanie „Kamieńskiego Uzdrowiska” – nagrodyufundował Burmistrz Kamienia Pomorskiego, a wręczył Radny Rady Miejskiej w Kamieniu Pomorskim Pan Artur Świeboda.

III miejsce otrzymał Adrian Zwolan, uczeń klasy III TK, autor potrawy„Głaz Królewski z Kamienia” – nagrodę ufundował i wręczył Dyrektor szkoły Pan Andrzej Swatowski.

Wyróżnienia otrzymali następujący uczniowie:

  • Karolina Wilk oraz Magdalena Wróbel z klasy IV TŻ,które przygotowały „Rybny Przysmak z Ratusza” – nagrody ufundował Prezes Oddziału ZNP w Kamieniu Pomorskim Pani Stanisława Boruch,
  • Mariola Cierlecka i Gabriela Tereszczuk z klasy IV TK za potrawę „Przysmak Mariny” – nagrody ufundowali Przewodniczący Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” POiW w Kamieniu Pomorskim Pan Mirosław Nowicki oraz Proboszcz Parafii pw. Św. Ottona z Bambergu w Kamieniu Pomorskim Ksiądz Dariusz Żarkowski, nagrody wręczyli Dyrektor Publicznego Gimnazjum im. Noblistów Polskich w Kamieniu Pomorskim Pani Renata Krasuska oraz Proboszcz Dariusz Żarkowski,
  • Patryk Pilichowski oraz Piotr Malczewski z klasy IV TK, za przygotowanie „Zająca z Kamieńskich Błoni”, nagrody ufundowała Rada Rodziców ZSP w Kamieniu Pomorskim oraz Dyrektor szkoły, nagrody wręczyła Przewodnicząca Rady Rodziców Pani Małgorzata Sklenarz,
  • Nagrodę publiczności ufundowaną przez Radę Rodziców otrzymały Agnieszka Piasecka i Justyna Zielińska z klasy III TŻ za przygotowanie potrawy „Kamieńskie Uzdrowisko”.

 

W uroczystości wzięła udział także grupa rencistów i emerytów z kamieńskiego Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów z Przewodniczącym Zarządu Oddziału Rejonowego w Kamieniu Pomorskim Panem Stanisławem Salankiem.

                                                                                  

Wszystkim uczestnikom spotkania, sponsorom i gościom serdecznie dziękujemy.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

(GG)

Przyszli technicy żywienia poznawali tajniki parzenia kawy

13 lutego 2014 r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w zewnętrzym certyfikowanym szkoleniu baristów w ramach projektu "Lokata na jutro” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Na kursie uczniowie zdobywali najważniejsze informacje na temat kawy, gatunków oraz podstawowych sposobów jej rozróżniania. Omówione zostały oraz zaprezentowane metody parzenia kawy, profesjonalne użytkowanie ekspresu ciśnieniowego i młynka oraz ich właściwa konserwacja, przygotowywanie kaw espresso i americano, cappucino i latte macchiato, ubijanie mleka, zasady serwowania napojów gorących, wykonywanie poznanych kaw. Istotnym elementem szkolenia baristy jest duża ilość zajęć praktycznych, które pomagają utrwalić wszystkie aspekty przekazanej wiedzy i nabytych umiejętności.

W Polsce coraz szybciej rozwija się rynek kawowy i rośnie moda na spożywanie tego napoju. Kultura picia kawy stawia coraz to większe wymagania przed właścicielami lokali gastronomicznych, a co za tym idzie wzrasta zapotrzebowanie na wykwalifikowany personel. Profesja baristy jako wciąż mało popularna, jest niezwykle atrakcyjna na rynku pracy.

Szkolenie barmanów w ramach projektu "Lokata na jutro"

W dniach 11-11 lutego 2014 r w naszej szkole odbyło się szkolenie „Barman” w ramach projektu „Lokata na jutro”.

Praca barmana w naszym kraju traktowana jest jako „dorywcze zajęcie, które wykonuje się podczas studiów". Nic bardziej mylnego!! Zawód barmana jest na całym świecie zajęciem szanowanym, docenianym oraz źródłem sporych dochodów.

Szkolenie miało na celu przygotowanie uczniów do praktycznego wykonywania zawodu barmana. W czasie szkolenia wykorzystywano profesjonalne stanowisko barowe, wyposażone w sprzęt i niezbędne składniki potrzebne do przyrządzenia koktajli . Szkolenie przeprowadził Michał Łoziński z firmy Event-Bar ze Szczecina.

Kurs obejmował następujące zagadnienia:

  • Anatomia profesjonalnego barmana - obowiązki i etyka z tym związane
  • Profesjonalizm, detale pracy i szacunek jako pierwsze wykładniki pozytywnej oceny barmana
  • Kultura pracy i dbałość o własny wizerunek
  • Anatomia gości - zrozumienie potrzeb gości
  • Psychologia obsługi gości, budowanie relacji długoterminowych
  • Odpowiedzialne serwowanie napojów mieszanych
  • Główne zasady obsługi gości przy barze
  • Organizacja baru i pracy barmana
  • Historia powstania oraz omówienie przebiegu produkcji alkoholu
  • Historia powstania koktajlu oraz jak wpływał na historię minionych społeczeństw
  • Historia i znaczenie lodu w barach
  • Omówienie sprzętu barowego
  • Omówienie metod barmańskich
  • Towaroznawstwo alkoholowe (najbardziej popularne i używane w barach na całym świecie)
  • Zarys technologii napojów alkoholowych – proces produkcji, historia, znaczenie etykiet, popularność w dzisiejszym świecie,
  • Kreowanie koktajli z wykorzystaniem zasad „food pairing"
  • Free pouring
  • Przygotowywanie koktajli klasycznych

Targi Edukacyjne 2014

W dniu 11.02.2014 r. w godz. od 9.00 do 12.00 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim odbyły się Targi Edukacyjne Kamień Pomorski 2014 pod Patronatem Starosty Kamieńskiego Pani Beaty Kuryluk. W ramach tego wydarzenia w sali gimnastycznej naszego Zespołu zaprezentowały swoja ofertę edukacyjną następujące uczelnie ze Szczecina: Akademia Morska, Uniwersytet Szczeciński, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny, Wyższa Szkoła Administracji Publicznej, Wyższa Szkoła Bankowa, Wyższa Szkoła Humanistyczna Towarzystwa Wiedzy Powszechnej. Targi skierowane były szczególnie dla uczniów klas maturalnych. Oprócz uczniów ZSP w Kamieniu Pomorskim z ofert skorzystali również uczniowie z ZSP Benice oraz Liceum Ogólnokształcącego z Kamienia Pomorskiego.

Zobacz zdjęcia

Kurs carvingu

Po raz kolejny w naszej szkole odbył się dwudniowy kurs carvingu. Projekt „Lokata na jutro” realizowany przez Powiat Kamieński, współfinansowany jest przez UE w ramach EFS, Priorytet IX Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, Działanie 9.2 „Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego”.

 W dniach 5-6 luty 2014 roku odbył się kurs carvingu poziom podstawowy i średniozaawansowany, który poprowadzili Mistrz Polski w Carvingu Paweł Sztenderski oraz Wicemistrz Polski w Carvingu Grzegorz Gniech. W warsztatach uczestniczyło 10 uczniów technikum żywienia, którzy w trakcie dwudniowego kursu uczyli się rzeźbić w owocach i warzywach min. arbuzach, melonach, marchewkach czy kalarepie. Wykonywali kompozycje kwiatowe. W carvingu nie ma barier, to co zostanie wyrzeźbione, zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni - mówił pan Grzegorz. Jak nasi goście zaznaczyli w rozmowie, ich przygoda z carvingiem zaczęła się, gdy w Polsce było zaledwie 20 osób zajmujących się tą sztuką. W poprzednim roku w kursach uczestniczyło około 500 osób, a od stycznia już ponad 200. Drużyna  Carving - art podczas Olimpiady Międzynarodowej zajęła 3 miejsce na 54 kraje i 1500  uczestników. Carving w Polsce rozpowszechnił się około 2006 roku i jeszcze parę lat temu znany był przede wszystkim w branży gastronomicznej czy hotelarskiej, a teraz jest już coraz częściej spotykany. Zainteresowanie tą sztuką wykazują zarówno ludzie młodzi jak i osoby starsze. W najbliższym czasie pan Paweł i Grzegorz wyjeżdżają do Czech na konkurs jako jedyna drużyna z Polski. Trzymamy kciuki !

 Podczas warsztatów instruktorzy carvingu udzielili krótkiego wywiadu:

Jakie narzędzia używane są do rzeźbienia ?

– W 90% stosujemy jeden  nożyk, ale jest wiele rodzajów, czasem nawet potrzebny jest młotek a nawet obcążki. A  reszta sprzętu, taka skrzyneczka, to jest coś co pomaga w niektórych momentach uzupełniać kompozycje kwiatowe. Jednak  podstawowym narzędziem jest nożyk syjamski.

A  kto wycina lepiej ? Panie czy panowie ?

– To nie ma znaczenia, zależy od przyłożenia i chęci.

Czy organizują panowie jakieś konkursy ?

– Tak, organizujemy Mistrzostwa Polski Juniorów. Czyli dotyczące młodych talentów, niekoniecznie tych, którzy mają na początku fajne cięcia, ale przede wszystkim mają ciekawe pomysły. W tym momencie chodzi o to, żeby zaszczepić ich bakcylem carvingu.

Dziękuję za rozmowę i życzę wiele inspiracji w sztuce carvingowej.

autor: MS